Непознатите мегалитни градежи на Великденския остров

 


Когато говорим и пишем за Великденския остров (Рапа Нуи, малък остров в Тихия океан, разположен на 3514 километра от Чили), винаги първото, което изниква в съзнанието ни, са гигантските каменни статуи, наречени МОАИ, и тяхната мистериозна загадка - начин на създаване, цел, придвижване, географско разполагане и възраст.

Моаи - на острова и в музейни сбирки са инвентаризирани
 общо 887 монолитни каменни статуи
Image credit: Ian Sewell

Но има една друга СУПЕР интересна древна забележителност, която може да добави още разкриващи щрихи към разкодиране на миналото.

Запознайте се с Аху Винапу!
Церемониалният център на Винапу включва едно от по - големите Аху на Рапа Нуи.
А какво е АХУ?
Аху са каменни платформи. Разликите в оформлението са следствие на различни преработки по времето или след ерата на хури моаи или "свалящите статуи". От 313-те известни Аху, върху 125 от тях е имало каменни статуи МОАИ - обикновено само ЕДНА, вероятно поради кратката продължителност на времевия периоод, в който са създавани МОАИ, и поради трудностите при тяхното транспортиране. 


Аху Винапу - Великденски остров

Известният изследовател Тур Хейердал вярва, че точно тази запазена каменна зидария показва контакт с Перу, особено при сравнение с каменните стени от Куско и Саксайуаман. Забележете - каменната стена на Аху Винапу Е ОРИЕНТИРАНА и гледа АБСОЛЮТНО ТОЧНО към изгрева на  Слънцето при Зимното слънцестоене.

Image credit: Signalhead
Аху Винапу - Великденски остров - Image Credit: Signalhead

Стените на Куско, Перу - image credit: W. Bulach

Най - впечатляващото в този мегалитен градеж е конструкцията на каменните блокове и начина, по който те са поставени така перфектно. Виждали сме подобна архитектура, направена от Инките в Перу. Как е направено това тук - на Великденския остров?

Аху Винапу - Великденски остров - подредбата на блоковете
Image source: 
American at de.wikipedia

Изграждането на главния олтар е това, което придава уникалността на мястото. Вместо естествено оформени скали, произволно подбрани, базалтовите каменни блокове са конструирани и полирани, за да пасват перфектно, без да се използва хоросан. Резултатът е Аху с прецизност в стил, който е ЕДИНСТВЕН на острова. Ако някога сте били в Перу, ще имате "дежавю"!
Такъв тип Аху е познат от строителството на инките, известни като майстори на изграждането на стени от каменни блокове.

Имало ли е контакт с Империята на Инките?
И най - важното - В КАКВА ПОСОКА???
От Перу и Южна Америка към Великденския остров или обратно?

Аху Винапу - Великденски остров - детайл от градежа

Макар и много малък като мащаб, този ЕДИНСТВЕН ОЦЕЛЯЛ мегалитен градеж на острова добавя още любопитни подробности в изучаването на загадъчната световна древност.


Източници:
=========================================
1. https://www.wikipedia.org/
=========================================









Коментари